Καμπανίτης οίνος – Αφρώδης οίνος Καμπανίας (Champagne)

Αφρώδης οίνος είναι το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη ή δεύτερη αλκοολική ζύμωση: νωπών σταφυλιών, γλεύκους σταφυλιών, οίνου, το οποίο χαρακτηρίζεται κατά την εκπωμάτωση του δοχείου από έκλυση διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται αποκλειστικά από τη ζύμωση και το οποίο διατηρούμενο σε θερμοκρασία 20βαθμών Κελσίου εντός κλειστών δοχείων ασκεί υπερπίεση λόγω του διαλυμένου διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον 3bar.

Αφρώδεις οίκοι: Κατηγορίες:
Α. Ως προς την περιεκτικότητα σε CO2:
– ΗΣΥΧΟΙ                 <1 bar
– ΗΜΙΑΦΡΩΔΕΙΣ    1-2,5 bar
– ΑΦΡΩΔΕΙΣ             >3 bar

Β. Ως προς την περιεκτικότητα σε σάκχαρα:
– extra brut                    0-6 gr/lt
– brut                             <15 gr/lt
– extra dry                      12-20gr/lt
– sec (ξηρός)                  17-35gr/lt
– demi-sec (ημίξηρος)        33-50gr/lt
– doux (γλυκής)                  >50gr/lt

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρασιού της περιοχής της Καμπανίας είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε άζωτο, κυρίως πρωτεϊνικό, στο οποίο αποδίδονται η ευκολία ζύμωσης και η ιδιαιτερότητα αφρισμού, μικρές φυσαλίδες και μεγάλος χρόνος έκλυσης του τελικού προϊόντος. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι από 11 ως 12%. Η σαμπάνια συγκρατεί αρκετή σχετικά ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ερμητικά κλεισμένο σε μπουκάλια ή βαρέλια και μόλις το ανοίξουμε, το διοξείδιο του άνθρακα φεύγει προς τον αέρα συμπαρασύροντας προς την πορεία του διάφορα μόρια κρασιού! Και έτσι δημιουργούνται οι αφροί!

champagne
Η περιοχή Καμπανία της Γαλλίας.

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: