Καφές!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο καφές στη φυσική του κατάσταση είναι τα αποφλοιωμένα σπέρματα του δένδρου καφέα (καφεόδεντρο ή καφέα η αράβικη). Αυτά τα σταχτοπράσινα σπέρματα ξηραίνονται σε θερμοκρασία 200-210 βαθμών Κελσίου και παίρνουν μια απόχρωση καστανή, έντονο άρωμα και γεύση. Το προϊόν αυτό ονομάζεται καβουρδισμένος καφές (από το τουρκικό ρήμα kavurmak). Με την άλεση του καβουρδισμένου καφέ λαμβάνεται ο αλεσμένος καφές, από τον οποίο παρασκευάζεται το αφέψημα του καφέ. Τα καφεκοπτεία πουλάνε φρέσκο αλεσμένο καφέ.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Ανάλογα με το άλεσμα, το ψήσιμο των σπερμάτων καφέ και τον τρόπο παρασκευής του ροφήματος, λαμβάνονται τα παρακάτω είδη ροφήματος καφέ:
1. Ελληνικός
2. Γαλλικός και βιενουά
3. Αμερικάνικος
4. Εσπρέσο και καπουτσίνο
5. Στιγμιαίος (instant coffee)

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΦΕ;
Για την παρασκευή των ροφημάτων του γαλλικού, του αμερικάνικου και του εσπρέσο, διαχέεται ζεστό νερό διαμέσου της σκόνης του καβουρδισμένου καφέ, που συγκρατείται σε φίλτρο μεταλλικό ή χάρτινο, συμπαρασύροντας όλες τις ουσίες που περιέχονται σ’αυτή. Αντίθετα, στον ελληνικό και στο στιγμιαίο, η σκόνη του καβουρδισμένου καφέ ανακατεύεται με το νερό. Γι’ αυτό! Ο ελληνικός καφές θεωρείται ‘αφέψημα’, ενώ οι άλλοι ευρωπαϊκοί καφέδες θεωρούνται ‘εκχύλισμα’, δηλαδή ζουμί του καφέ.

2 ΕΙΔΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Βαρύς: Η περιεκτικότητα του καφέ είναι λίγο μεγαλύτερη της κανονικής.
Βραστός: Ο καφές κατά την παρασκευή πρέπει να πάρει 2-3 βράσεις και όταν σερβίρεται στο φλυτζάνι γενικά να αφήνει φουσκάλες.

ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται σε κατάλληλο σκεύος, το μπρίκι, το οποίο δεν πρέπει να έχει μύτη (κεραστήρι). Το μπρίκι με την ανάλογη ποσότητα νερού τοποθετείται στη φωτιά. Μόλις το νερό γίνει χλιαρό, προστίθεται πρώτα η ζάχαρη και μετά ο καφές, για να ανακατευτούν με το κουταλάκι.
Αν ο κατασκευαστής θέλει να φτιάξει βαρύ καφέ, μόλις αρχίζει να βράζει το παρασκευαζόμενο ρόφημα, αποσύρει το μπρίκι από τη φωτιά και σερβίρει το καφέ από πολύ κοντά στο φλιτζάνι, για να μην χαλάσει το καϊμάκι.
Εάν ο παρασκευαστής θέλει να φτιάξει καφέ βραστό, τότε μετά την πρώτη βράση του παρασκευάσματος, τοποθετεί το μπρίκι πάλι πάνω στη φωτιά, για να ξαναβράσει, και μετά σερβίρει τον καφέ από ψηλά στο φλιτζάνι ώστε να δημιουργηθούν οι φυσαλίδες.
Για καλύτερη παρασκευή του ελληνικού καφέ, η σιγανή φωτιά προτιμάται γιατί αγκαλιάζει όλο το μπρίκι. Μάλιστα πολλοί ζεσταίνουν άμμο ή πυρήνα από ελαιόκαρπο και τοποθετούν το μπρίκι με τον καφέ που θέλουν να παρασκευάσουν μέσα στην άμμο, ώστε να μπρίκι να ζεσταίνεται από όλες τις πλευρές του, με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη παρασκευή του καφέ!

ΚΑΦΕΣ ΒΙΕΝΟΥΑ (Vienoia)
Είναι γαλλικός καφές, στον οποίο προστίθεται κρέμα σαντιγί.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΚΑΦΕ ‘ΝΕΣΚΑΦΕ’!
Στην Ελλάδα συνηθίζεται να αποκαλούμε το στιγμιαίο καφέ λανθασμένα Nescafe. Κανονικά, ο Nescafe είναι ο στιγμιαίος καφές της εταιρίας Nestle. Όμως στιγμαίος καφές στην Ελλάδα διατίθεται και από άλλες εταιρίες π.χ. Maxwell House κτλ. Το 1930 η βραζιλιάνικη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματα καφέ που συσσωρευώντουσαν στις αποθήκες της και να αποφύγει περαιτέρω μείωση της τιμής του καφέ προσέγγισε τη Nestle Co. Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες στα ελβετικά εργοστάσια της Nestle, την 1η Απριλίου του 1938 η πρώτη κούπα στιγμαίου καφέ ήταν γεγονός. Το όνομα του προϊόντος προέκυψε από το συνδυασμό των λέξεων Nes(tle) και Cafe.

ΑΛΛΕΣ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ
Cafe Noir (καφέ νουάρ): Μαύρος καφές, πάντα χωρίς γάλα.
Cafe au Lait (καφέ-ο-λε): Γαλλικός καφές με ζεστό γάλα.
Cafe Ranverse (καφέ ρανβερσέ): Καφέ-ο-λε ο οποίος σερβίρεται με ίση ποσότητα γάλακτος και καφέ.

ΚΑΦΕΪΝΙΣΜΟΣ
Δηλητηρίαση από καφεΐνη. Η νευροτονωτική καφεΐνη, αν και ευεργετική για το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, η κατάχρησή της βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό. Φέρνει συχνότερους καρδιακούς παλμούς, στένωση του θώρακα, ανησυχία, αϋπνία και γενικά νευρικότητα. Η κατάχρηση καφέ προκαλεί χρόνια δηλητηρίαση.

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: