Που οφείλεται ο γνωστός ‘σφάχτης’ όταν τρέχουμε;

Όταν λέμε ότι μας έπιασε σφάχτης, όταν νιώθουμε δηλαδή στιγμιαίες σουβλιές στα πλευρά, ουσιαστικά εννοούμε ότι πονάει η σπλήνα μας (spleen pain).

Η σπλήνα είναι ένας αγγειώδης αδένας που βρίσκεται πάνω από το αριστερό μας νεφρό, πίσω από το θόλο του στομαχιού και μεταξύ του δέκατου και ενδέκατου πλευρού. Ο σάκος που περιβάλλει τη σπλήνα μας, επ’ ονόματι διαφραγματική επιφάνεια της σπλήνας, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια, θα αρχίσει να πονάει και αυτό μεταφράζεται ως ένας οξύς πόνος στα πλευρά. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι αυτοί που δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε απρόσμενη προσπάθεια. Όταν αρχίσει να πονάει η σπλήνα σας λοιπόν, σταματήστε το τρέξιμο και περπατήστε σε ήρεμο ρυθμό για δέκα λεπτά. Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο.

Η σπλήνα δεν είναι απόλυτα απαραίτητο όργανο για τη συνέχιση της ζωής. Οπότε, σε περιπτώσεις ανάγκης, δύναται να αφαιρεθεί. Παρακάτω μπορούμε να δούμε αυτό το συμπαθητικό όργανο:

Advertisements

4 Comments

 1. θωμας
  Posted Αύγουστος 25, 2010 at 8:22 μμ | Permalink

  Τι πρέπει να κάνουμε για να μην μας πιάνει σφάχτης;

  • στεφανοσ
   Posted Νοέμβριος 12, 2011 at 6:58 πμ | Permalink

   τι πρεπει να κανω για να μην με πιανει σφαχτη

 2. Δρ.Χου
  Posted Δεκέμβριος 11, 2011 at 1:21 πμ | Permalink

  Η σπλήνα δεν είναι απόλυτα απαραίτητο όργανο για τη συνέχιση της ζωής. Οπότε, σε περιπτώσεις ανάγκης, δύναται να αφαιρεθει. Συνεχίστε ανέμελοι να τρέχετε!

 3. Posted Μαΐου 2, 2013 at 11:31 μμ | Permalink

  tipota


Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: