Προσανατολισμός σπιτιών

Για τη διαμόρφωση της τιμής ενός ακινήτου, πέραν της γεωγραφικής του θέσης, των τετραγωνικών χώρων που καταλαμβάνει και τα άλλα προφανή στοιχεία, υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές: τον προσανατολισμό του σπιτιού.

Η Θεσσαλονική είναι γνωστή για τον περίφημο βαρδάρη της. Ο βαρδάρης είναι ένας δυνατός και ψυχρός βόρειος άνεμος που πνέει κατά μήκος του ποταμού Αξιού. Συνεπώς, τα βορινά σπίτια της Θεσσαλονίκης γίνονται ψυγεία τις κρύες μέρες του Χειμώνα. Πρέπει δηλαδή να καλύπτεται η βορινή πλευρά των σπιτιών για θέμα κρύου, διαφορετικά οι απαιτήσεις του σπιτιού σε θέρμανση θα είναι αυξημένες συγκριτικά με ένα νότιου προσανατολισμού σπίτι. Επιπλέον ένα σπίτι με βορινό προσανατολισμό έχει αναμμένα τα φώτα του περισσότερες ώρες της ημέρας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως για τη Θεσσαλονίκη μας, ιδανικά μοιάζουν τα ανατολικομεσημβρινά (νοτιοανατολικού προσανατολισμού δηλαδή) και διαμπερή σπίτια των προαστίων, καθώς είναι φωτεινά και ηλιόλουστα σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας ενώ παράλληλα ‘κόβουν’ το κρύο. Συνεπώς μειώνονται τα έξοδα της απαιτούμενης ενέργειας (φώτα, θέρμανση, κλιματισμός κτλ.)!!!

Γενικά όμως, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά τα ανατολικομεσημβρινά σπίτια βλέπουν τον Χορτιάτη και όχι τη θάλασσα και το κέντρο της πόλης. Κατά συνέπεια είναι πιο φθηνά από αυτά με τον λάθος προσανατολισμό, καθώς η θέα του σπιτιού πληρώνεται ακριβότερα από τον προσανατολισμό του. Έτσι λοιπόν, τα δημοφιλέστερα σπίτια είναι σπίτια βορινά και κρύα! Τον καλύτερο προσανατολισμό σε σπίτια της Θεσσαλονίκης τον έχουν τα σπίτια στην Άνω Πόλη, στα Μετέωρα και στο Ωραιόκαστρο που συνδυάζουν θέα με σωστό προσανατολισμό.

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: