Ποιος φταίει για την ακρίβεια;

Ποιος ευθύνεται τελικά για την κρίση και το κύμα των αυξήσεων στην αγορά;
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι αυτό που τροφοδοτεί την κρίση. Ο πληθωρισμός μας είναι εισαγόμενος. Ο πετρελαϊκός τυφώνας βυθίζει στην ύφεση χρηματιστήρια και αγορές. Πετρέλαιο και μετοχές είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Όμως, ας μην τα αποδίδουμε όλα στην αύξηση του πετρελαίου. Πολλές ανατιμήσεις προκαλούνται από τους κερδοσκόπους. Λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί είναι οι επιτήδειοι που δρουν αποτελεσματικά και επωφελούνται από την κατάσταση ανεβάζοντας αδικαιολόγητα ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Καλά, και γιατί ανεβαίνει το πετρέλαιο;
Αυτή η τρελή άνοδος έχει εξήγηση. Στηρίζεται στην αύξηση της ζήτησης και στις καλύτερες συνθήκες ζωής των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών. Όσο η Κίνα και οι άλλες αγορές της Άπω Ανατολής ‘καίγονται’ για καύσιμα και τρόφιμα, οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς!

Πάντως το ράλι των καυσίμων και των τροφίμων δεν μοιάζει με φούσκα. Θα κρατήσει… Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι σήμερα 85 εκατ. βαρέλια κάθε μέρα. Έχει αντληθεί άνω του 50% των αποθεμάτων πετρελαίου που έχει ο πλανήτης. Επιπλέον το πετρέλαιο που απομένει βρίσκεται σε πιο μεγάλα βάθη, γεγονός που κάνει πιο κοστοβόρα την εξώρυξή του. Εν κατακλείδι, ο διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρίας παροχής φυσικού αερίου Gazprom εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι παίζει να φτάσει τα 250$ ως το 2009!!! Επίσης εκτιμά ότι η εκτόξευση αυτή θα συμπαρασύρει και την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με το πετρέλαιο ως υποκατάστατο προϊόν.

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: