Κοινοπρακτικό δάνειο 55εκ.$ στη Μυτιληναίος ΑΕ το 2001

(Κέρδος, 22 Δεκεμβρίου 2001)

‘…Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τις τράπεζες Alpha Bank, The Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd. και το HVB Group (η γερμανική Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG) που ήταν συνδιοργανωτές, η διοργάνωση μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου διάρκειας 5 ετών για την εισηγμένη εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ. Η υπογραφή του δανείου έγινε στις Δεκεμβρίου του 2001 στο Λονδίνο. Το ύψος του δανείου ανήλθε σε 55 εκατ. δολάρια και διαχειριστής του δανείου είναι η Alpha Bank…’.

 

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (με βάση τον ετήσιο ισολογισμό του 2007) παρουσίασε τα εξής στοιχεία:
Μακροπρόθεσμο Δανεισμό: 218,6εκατ.€
Ενοποιημένος κύκλος εργασιών: 912,5εκατ.€
Καθαρά κέρδη μετά από φόρους: 210,6εκατ.€

 


Μια από τις σημαντικότερες θυγατρικές του ομίλου επιχειρήσεων είναι η ΜΕΤ.ΚΑ. (ΜΕΤαλλικές ΚΑτασκευές Ελλάδος), η οποία:
Μακροπρόθεσμο Δανεισμό: 35,6εκατ.€
Κύκλος εργασιών: 284,2εκατ.€
Καθαρά κέρδη μετά από φόρους: 37,2εκατ.€

Ο κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος (πρόεδρος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.) σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο LSE στο Λονδίνο. Γιος ενός εμπόρου μεταλλικών προϊόντων (ο οποίος στη δεκαετία του ’50 διεύθυνε ένα εργοστάσιο του Ωνάση στο Μπουένος Άιρες) κατάφερε, μαζί με τον αδερφό του κ.Ιωάννη Μυτιληναίο (σημερινό πρόεδρο της ΜΕΤ.Κ.Α.), να απογειώσουν την εταιρία του πατέρα τους! Αφού εξαγόρασαν την ΜΕΤ.Κ.Α., την Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες εταιρίες, σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση στο διεθνές εμπόρειο μεταλλευμάτων! Επίσης, τον Αύγουστο του 2000, το 43% της ΕΛ.Β.Ο. (ΕΛληνική Βιομηχανία Οχημάτων) καθώς και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιριών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΜΕΤΚΑ Α.Ε.. Στο σύγχρονο κλίμα της από-ολοκλήρωσης και του outsourcing, βλέπουμε μια σπάνια περίπτωση επιτυχημένης κάθετης ολοκλήρωσης από έναν όμιλο, τον Όμιλο Μυτιληναίου. Κάθετη ολοκλήρωση γιατί παρουσιάζει δραστηριότητες στους εξής τομείς: Μεταλλουργεία και Μεταλλεία, Ενέργεια, Τεχνικά Έργα, Βιομηχανία οχημάτων.

 

Όμως αλλού θέλω να καταλήξω…

Ας αναφέρω και την περίπτωση της ΦΑΓΕ στις αρχές του 1997. Η αμιγώς ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων ΦΑΓΕ διεθνοποίησε και αυτή τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Μέσω της Citibank σύναψε ομολογιακό δάνειο διάρκειας 10 ετών και ύψους 120εκατ.$. Γενικά ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων ακολούθησε εκείνα τα χρόνια την ίδια μέθοδο δανειοδότησης (από διεθνείς χρηματαγορές)…
Μπορεί κανείς να αναρρωτηθεί το γιατί;;;
(Η απάντηση θα δοθεί λίαν συντόμως!!!)

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: