Μην είσαι στριμμένο άντερο!

Ως έντερο καλείται το τμήμα του πεπτικού σωλήνα, που ξεκινάει από το στομάχι και φτάνει ως τον πρωκτό. Είναι σωλήνας επιμήκης (το μήκος του δηλαδή είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του) και βρίσκεται σε ελικοειδή διάταξη μέσα στην κοιλιακή μας κοιλότητα. Έχει μήκος 8,5 περίπου μέτρα!

Το πρώτο τμήμα του, που αποτελεί και τα 3/4 του συνολικού του μήκους, λέγεται ‘λεπτό έντερο’ και έχει διάμετρο 3-5 εκατοστά. Το τελικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα λέγεται ‘παχύ έντερο’ και παρουσιάζει μεγαλύτερη διάμετρο (6,5 εκατοστά).

Γενικά στο έντερο πραγματοποιείται το σπουδαιότερο μέρος της πέψης. Στο λεπτό έντερο επιτυγχάνεται η τελική διάσπαση των σακχάρων, των πρωτεϊνών και των λιπών από στομαχικά ένζυμα, αλλά και ένζυμα του παγκρέατος και της χολής, καθώς και η απορρόφηση των προϊόντων της πέψης. Στο παχύ έντερο συνεχίζουν τα άχρηστα προϊόντα της πέψης, τα οποία προωθούνται προς το ορθό για να αποβληθούν με την αφόδευση (…κοινώς χέσιμο!).


Έντερα αγνώστου προελεύσεως…

Advertisements

One Comment

  1. ιρμα
    Posted Μαΐου 31, 2012 at 1:35 μμ | Permalink

    Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΗΔΙΑ, ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ, ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!


Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: