Όλο το παρασκήνιο του deal ΟΤΕ-Deutsche Telekom

Ο ρόλος της Marfin Investment Group

Η MIG αποχώρησε εντελώς από τον ΟΤΕ πουλώντας όλη της την συμμετοχή στο γερμανικό κολοσσό Deutsche Telekom, ένα deal αξίας 2,55 δις €. Πιο συγκεκριμένα, η Deutsche Telekom αγόρασε 98.026.324 μετοχές του ΟΤΕ από την MIG (ποσοστό 19,99% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ – της είχε επιβληθεί περιορισμός του 20% από την κυβέρνηση) στην τιμή των 26€ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή είναι υψηλότερη της τρέχουσας στη χρηματιστηριακή αγορά (στα 18,24€ κυμάνθηκε η μετοχή του ΟΤΕ στις 4/4/2008). Δεδομένου ότι η MIG είχε μέσο κόστος κτήσης των μετοχών 23,7€ ανά μετοχή, από τη συναλλαγή των 2,55 δις € είχε κέρδη περίπου 225 εκατ. €!!! Οι Γερμανοί δέχθηκαν να πληρώσουν premium της τάξεως του 30% για να αγοράσουν τη συμμετοχή της MIG.

Το deal με το Ελληνικό Δημόσιο

Εν συνεχεία, το Ελληνικό Δημόσιο πούλησε στους Γερμανούς το 3% των μετοχών του και έτσι το ποσοστό που κατέχει πλέον στον οργανισμό έπεσε από το 28% στο 25%+1 μετοχή. Το Δημόσιο πούλησε κι αυτό 26€ τη μετοχή και εισέπραξε 382 εκατ. €. Η Deutsche Telekom ανέβασε το ποσοστό της στο 23%, ενώ αναζήτησε από τη χρηματιστηριακή αγορά επιπλέον ποσοστό 2% ώστε να ελέγχει το 25%+1 μετοχή του οργανισμού. Μετά από αυτήν τη συμφωνία το Ελληνικό Δημόσιο και η Deutsche Telekom έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το 50%+2μετοχές του οργανισμού, συνεπώς και τον απόλυτο έλεγχο της διοίκησης.

Το management…

Σε ποιό βαθμό θα ελέγχει ο γερμανικός όμιλος το μάνατζμεντ του οργανισμού;
Οι Γερμανοί εξαρχής καθέστησαν σαφές πως ο διοικητικός έλεγχος του ΟΤΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραμονή τους στην εταιρία. Υιοθετήθηκε ένα σύνθετο διοικητικό σχήμα με το Δημόσιο να ελέγχει τη θέση-κλειδί του Προέδρου και τη DT τη θέση-κλειδί του διευθύνοντος συμβούλου. Δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΣ θα είναι προτεινόμενος από το Ελληνικό Δημόσιο με την έγκριση της Deutsche Telekom, ενώ ο Δ/νων Σύμβουλος θα προτείνεται από την Deutsche Telekom με την έγκριση του Δημοσίου. Ο Παναγής Βουρλούμης θα παραμείνει Πρόεδρος για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα αναλάβει κάποιος Γερμανός. Η συμφωνία προβλέπει ότι στο 11μελές ΔΣ το Δημόσιο θα εκπροσωπείται από 5 μέλη, όπως και η Deutsche Telekom, ενώ οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται από 1 μέλος. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στο 25%+1 μετοχή που κατέχει πλέον το Δημόσιο, το 4% ανήκει στο ταμείο των εργαζομένων. Τέλος, η συμφωνία των μετόχων δίνει στη Deutsche Telekom το δικαίωμα της «πρώτης άρνησης», που σημαίνει ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο θελήσει να πουλήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στους Γερμανούς.

Τα οικονομικά μεγέθη

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ αγγίζει τα 9,25 δις €, ενώ της Deutsche Telekom τα 49 δις €. Η γερμανική Deutsche Telekom είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών και πεντέμιση φορές μεγαλύτερη από τον ΟΤΕ. Τώρα αποκτά πρόσβαση στα Βαλκάνια μέσω του ΟΤΕ και των θυγατρικών του.

Και γιατί γίνονται απεργίες και διαδηλώσεις;

Το 1994 η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως η συμμετοχή του Δημοσίου δεν θα μειωθεί κάτω από 75%. Μάλιστα η διαβεβαίωση αυτή πέρασε και σε νόμο. Το 1998 ένας νέος νόμος καθορίζει την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ στο 55% και ένα χρόνο αργότερα επανακαθορίζεται πάλι με νόμο στο 51%. Το 2002 η συμμετοχή το Δημοσίου νομοθετείται εκ νέου σε 33,3% και τον Δεκέμβριο του 2006 ο νόμος αυτός πάλι καταργείται! Ο ΟΤΕ, που από το 1949 που ιδρύθηκε φαίνεται να κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αποκτά σήμερα στρατηγικό σύμμαχο.

In Conclusion…

Η έλευση των Γερμανών εμφανίζεται σήμερα ως αναπόφευκτη. Στα πλαίσια των αποκρατικοποίησεων και απανωτών ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον χωρίς εθνοκεντρισμούς, καθώς μόνο μεγάλα οικονομικά σχήματα έχουν θέση στο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ισπανοί της Telefonika και Αυστριακοί της Telekom Austria πολιορκούσαν τον ΟΤΕ, όμως ήταν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom που κατάφεραν να εισέλθουν ως στρατηγικοί επενδυτές στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος (αντιπρόεδρος της MIG) ήταν αυτός που κατάφερε να φέρει στον ΟΤΕ έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο, πετυχαίνοντας αυτό που το Δημόσιο αποτύγχανε επί σειρά ετών. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος φαίνεται να βγαίνει ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το mega-deal ενώ το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε ένα σημαντικό κομμάτι του management χωρίς ουσιαστικό χρηματικό αντάλλαγμα.

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*