ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ RAPEX ΓΙΑ «ΕΝΟΧΑ» ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Π Ε Ι Τ Ε   Ο Χ Ι   Σ Τ Α   Κ Ι Ν Ε Ζ Ι Κ Α ! 
Το δίκτυο RAPEX, που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, είναι ένας μηχανισμός ελέγχου της αγοράς που έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των «επικίνδυνων» και «βλαβερών» προϊόντων που κυκλοφορούν στις χώρες της Ε.Ε.. Το δίκτυο RAPEX εντοπίζει μόνο βιομηχανικά προϊόντα και όχι τρόφιμα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2007 του δικτύου RAPEX, το 51% των κρουσμάτων οφείλεται σε προϊόντα που παρήχθησαν στην Κίνα, ενώ το 13% είναι προϊόντα άγνωστης προέλευσης. Τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από τη χρήση επικίνδυνων προϊόντων αυξάνεται κατακόρυφα. Ο καταιγισμός ελαττωματικών προϊόντων από την Ανατολή είναι φαινόμενο άκρως βλαβερό για την υγεία όλων μας, και ιδιαιτέρως των παιδιών μας. Πιο συγκεκριμένα, οι βαφές και τα υφάσματα των εισαγόμενων κινέζικων παιδικών ρούχων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα εμπεριέχουν χρωστικές και άλλες καρκινογόνες ουσίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες, επιδερμικές ασθένειες, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη μετά την Γερμανία, ως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, συγκεντρώνοντας το 8% των κρουσμάτων σε σύνολο 30 χωρών.

Στην πραγματικότητα όμως, τα όποια στοιχεία έρχονται στο φως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αφού οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού επικίνδυνων προϊόντων.

Για να μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού δικτύου
RAPEX, πατήστε το παρακάτω link:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

Κατεβάστε την ετήσια έκθεση του
RAPEX για το 2007:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/docs/rapex_annualreport2008_en.pdf
 
STRICTLTY MADE IN GREECE: http://www.dmn.gr/
Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: