Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος γύρω στο 1860, πριν ακόμη κατεδαφιστεί ο θαλάσσιος περιμετρικός οχυρωματικός περίβολος (1866). 

 

Φωτογραφία που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

 Στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 Ο Λευκός Πύργος μετά την κατεδάφιση του χαμηλού οχυρωματικού προτειχίσματος (1911), στα χρόνια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

 Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

 

 Ο Λευκός Πύργος και ένα τμήμα της ξύλινης αποβάθρας.

 

 

 Επισήμως, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε ο Λευκός Πύργος. Λέγεται ότι οικοδομήθηκε από τους Βενετούς μεταξύ 1422-1430. Κάποιες άλλες ιστορικές πηγές μας λένε ότι χτίστηκε λίγο αργότερα, στις αρχές του 16ου αιώνα, στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας από βενετούς τεχνίτες. Λέγεται επίσης ότι χτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου. Μαζί με το τείχος που το περιέβαλλε, αποτελούσε τμήμα της νότιας οχύρωσης της Θεσσαλονίκης.

Εσωτερικά το κτίσμα έχει ισόγειο και έξι ορόφους. Έχει ύψος 34 μέτρα, διάμετρο 11 μέτρα και περίμετρο 70 μέτρα.

Η αρχική ονομασία του πύργου ήταν ‘Πύργος των Λεόντων’. Αργότερα, επειδή χρησιμοποιήθηκε για το στρατωνισμό γενίτσαρων μετονομάστηκε σε ‘Πύργος των Γενίτσαρων’. Στη συνέχεια όταν χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή της πόλης και ως τόπος θανατικών εκτελέσεων από τους Τούρκους, ονομάστηκε ‘Πύργος του Αίματος’. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα οι φυλακές μεταφέρθηκαν στο Επταπύργιο και ο πύργος βάφτηκε άσπρος. Από τότε επικράτησε η ονομασία ‘Λευκός Πύργος’ ή ‘Beyaz-Kule’. Λέγεται μάλιστα πως το 1890 ένας βαρυποινίτης τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Μια άλλη εκδοχή φέρεται να λέει πως το όνομα ‘Λευκός’ το πήρε από το χρώμα της κατάλευκης πέτρας που κατασκευάστηκε.

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: