Ο ακανθωτός μυρμηγκοφάγος

Σήμερα υπάρχουν 5.000 περίπου είδη θηλαστικών και διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:
Α) Στα μονοτρήματα, τα οποία γεννούν αβγά και όταν αυτά εκκολαφθούν θηλάζουν τα μικρά τους. Αυτά είναι μόνο δύο, ο ορνυθόρυγχος και αγκαθωτός μυρμηγκοφάγος (που θα δούμε σε λίγο τι παίζει με δαύτον!).
Β) Στα μαρσιποφόρα, τα οποία γεννούν τα μικρά τους πρόωρα και τα φυλάσσουν σε μάρσιπο, έναν σάκο με γαλακτοφόρους αδένες μέσα στους οποίους ολοκληρώνεται η ανάπτυξή τους (καγκουρώ, κοάλα).
Γ) Στα πλακουντοφόρα, τα οποία γεννούν εξελιγμένα νεογνά και τα θηλάζουν. Εδώ ανήκει κι ο μεγαλύτερος αριθμός των θηλαστικών.

Τα δύο θηλαστικά της πρώτης κατηγορίας (ο ορνιθόρυγχος και ο αγκαθωτός μυρμηγκοφάγος) συναντώνται στην Αυστραλία, μια χώρα για πολλά εκατομμύρια χρόνια γεωλογικά απομονωμένη. Πρόκειται για πρωτόγονα θηλαστικά, ή καλύτερα ερπετοθηλαστικά διότι έχουν τρίχες σαν τα θηλαστικά αλλά γεννούν αβγά με τσόφλι σαν το φίδι και τη χελώνα.

Για να μην μακρηγορώ άλλο λοιπόν, ο ακανθωτός μυρμηγκοφάγος (echidna ή spiny anteater) έχει ένα τετρακέφαλο πέος αλλά μόνο δύο από τα τέσσερα κεφάλια χωράνε μέσα στο θηλυκό και μπορούν να εκσπερματώσουν.

Ο περίφημος ακανθωτός μυρμηγκοφάγος της Αυστραλίας!

Ο περίφημος ακανθωτός μυρμηγκοφάγος της Αυστραλίας!

Για περισσότερα μπες: http://en.wikipedia.org/wiki/Echidna και πρόσεξε την τελευταία παράγραφο του description!

Το τετρακΏ?αλο μόριο! Ε ρε γλΎ?τια οι θηλυκΏ? αγκαθωτΏ? μυρμηγκοφάγες...

Το τετρακέφαλο μόριο! Ε ρε γλέντια οι θηλυκές αγκαθωτές μυρμηγκοφάγες…

Advertisements

Δημοσίευσε ένα σχόλιο

Required fields are marked *
*
*

Αρέσει σε %d bloggers: